De angst van hardlopers voor honden is geen onterechte. Zij lopen veel meer risico om aangevallen te worden dan bijvoorbeeld wandelaars. Omdat lopers snelheid hebben, roept dat bij veel honden het jachtinstinct op. Op dat moment zien zij de loper als een soort prooi.
Er zijn diverse situaties bekend, waarin twee kinderen vluchtten voor een hond. Het ene kind viel, het andere rende door. De hond viel niet het gevallen kind aan, maar het kind dat bleef hollen. Natuurlijk zijn niet alle honden zo agressief. Een goed afgerichte of getrainde hond zal niet snel een mens aanvallen. Maar een loper kan niet weten of een hond gehoorzaam of goed afgericht is. En tenslotte kan ook een hond goed afgerichte hond lelijk bijten. De angst is dus terecht en ook de gevolgen van een aanval zijn vervelend.

Hondenbeten zijn gevaarlijk. De wond kan geïnfecteerd raken, zelfs bij een kleine beet. Bovendien kan een beet diep zijn, waardoor spieren, pezen en gewrichtsbanden geraakt worden. Gelukkig komt hondsdolheid niet vaak voor, maar als dat het geval is, moeten het slachtoffer verscheidene injecties worden toegediend. En wie door een hond omvergegooid wordt, kan iets breken, spieren verrekken of anderszins geblesseerd raken.

Lopers moeten steeds opnieuw proberen een situatie met een hond in te schatten. Vooral degenen die niet gewend zijn met honden om te gaan, hebben baat bij kennis over de lichaamstaal van een hond. Wanneer de oren, staart en haren rechtovereind staan en de hond oogcontact maakt, duidt dit op agressief gedrag. Waarschijnlijk wordt de situatie alleen maar erger wanneer u iets naar hem gooit, tegen hem schreeuwt of hem probeert te verjagen. Als de staart van een hond naar beneden hangt, duidt dit op agressie die gebaseerd is op angst. Het is moeilijk in te schatten of de hond vervolgens aanvalt of zich terugtrekt.

Daarnaast zijn er ontspannen ogende honden die met hun staart kwispelen. Meestal hoeft de loper zich geen zorgen te maken over dit type. Al kwispelen terriërs juist als zij hun prooi in de gaten krijgen. Het kwispelen duidt dan op een vergrote emotie. Met andere woorden, de loper moet alles in de juiste context weten te plaatsen. Wie twijfelt, kan maar beter op safe spelen en vooral niet iets doen, wat bij een hond agressie kan opwekken. Er zijn wel enkele voorzorgsmaatregelen om een confrontatie uit de weg te gaan:


* De leukste van deze maatregelen is het sluiten van vriendschap met honden die niet kwaadaardig lijken. Praat zachtjes tegen ze en wanneer u bijvoorbeeld een takje weggooit, in de hoop dat de hond ermee gaat spelen, gooi dan altijd onderhands. Onderhands wordt door honden als passief ervaren, bovenhands als agressief.


* Als u een hond bedreigend vindt, kan het helpen om met de eigenaar te praten. Wijs de hondenbezitter er in ieder geval op dat de hond aangelijnd moet zijn.


* Kies desnoods voor een ander parkoers, wanneer u op uw gebruikelijke route regelmatig een vervelende hond tegenkomt.


* Blijf altijd alert. Ziet u een hond die niet aangelijnd is en waarvan u de reactie niet kunt inschatten, dan kunt u maar beter vaart minderen. Wandel zo kalm mogelijk door en vermijd oogcontact met de hond, die dat als confronterend zal ervaren. Wanneer u op veilige afstand van het dier bent, kunt u voorzichtig weer gaan hardlopen.

Het aanlijnen van honden is verplicht, al geldt op sommige plaatsen een uitzondering. Als u constateert dat hondenbezitters zich daar regelmatig niet aan houden, kunt u de gemeentelijke instanties hiervan op de hoogte brengen. Wanneer een hond u daadwerkelijk bedreigt, stop dan onmiddellijk met lopen. Hopelijk verliest de hond dan zijn interesse in u. Bovendien is een hond toch altijd sneller. Als de hond u desondanks toch achternakomt, zijn de volgende tips nuttig:* Blijf stilstaan en laat de hond u maar even besnuffelen. Waarschijnlijk verliest hij nu wel zijn interesse en loopt weg.


*Doet hij dat niet, zorg dan dat u naast de hond staat en houd hem vanuit uw ooghoeken in de gaten. Nogmaals, vermijd direct oogcontact, want de hond vat dit op als een uitdaging.


* In deze situatie moet u nooit de hond verrassen door bijvoorbeeld een hand uit te steken. Honden die geslagen worden door hun baasje of in het verleden mishandeld zijn, vatten dit als een bedreiging op.


* U kunt de hond een gangbaar commando geven, zoals 'zit' of 'af', maar ga hierbij vooral op uw gevoel af. Lijkt de hond u agressief, dan kan een dergelijk commando averechts werken.


* Wordt u daadwerkelijk aangevallen, probeer de hond dan een kledingstuk te voeren, zoals uw T-shirt of trainingsjack. Laat hem daar maar lekker in bijten in plaats van in een van uw lichaamsdelen.


* Vermijd wilde gebaren en luid geschreeuw. De hond wordt hier alleen maar agressiever van. Hoe minder geluid en beweging, hoe beter.


* Veel honden springen naar de keel, wanneer zij aanvallen. Als een hond u tegen de grond werpt, maak u dan zo klein mogelijk en bescherm uw nek en hoofd.

Hopelijk komt het nooit zover dat u gebeten wordt. Gebeurt het toch, ga dan op zoek naar de eigenaar. U moet namelijk weten of de hond wel goed gevaccineerd is (denk aan hondsdolheid). Laat u daarna behandelen bij de eerstehulpafdeling van een ziekenhuis. Ook als de wond niet gehecht hoeft te worden, zult u waarschijnlijk toch een injectie tegen tetanus nodig hebben. Tevens is het verstandig om een dergelijk incident aan de politie te melden.

(Bron Runnersweb.nl)
Dat doet ie anders nooit